Onsdag 20 november 2019
Skrevet af: Af Mona Aaberg
Offentliggjort: 27-08-12 kl. 13:47
Opdateret: 01-10-12 kl. 00:14
       
12 drenge med egen virksomhed

12 drenge med egen virksomhed

Næsten 900 deltagere var mødt op til Nørrebroløbet, arrangeret af 12 drengemed forskellige indvandrer-baggrunde. De vil være med til at ændre Nørrebros image.

 

Solen skinner fra en skyfri himmel, foran tilmeldingsteltet står hundredvis af løbere i kø for at få deres startnummer, og komikeren Sebastian Dorset står på et podie og plaprer løs med sin skæve humor.

Umiddelbart ligner det et helt almindeligt løb, da knap 900 løbere den 28. maj stillede til start på Blå- gårds Plads på Nørrebro. Men da der bliver budt velkommen, er det 14-årige Mohammed Yasiin og Osama Al-subaihi på 12 år, som tager mikrofonen.

»Velkommen. Vi er fra Nørrebroløbet, og det er os der har arrangeret Nørrebroløbet. Tak til dem, som har sponsoreret os, og alle dem, som har hjulpet os..« lyder det ud af højtalerne.

De to drenge har sammen med 10 andre drenge mellem 11 og 14 år arbejdet hårdt for at arrangere Nørrebroløbet. I dag er kulminationen på den store indsats.

»Jeg har haft rigtigt mange sommerfugle i maven..«

siger Mohammed Yasiin.

I mere end et halvt år har han hver tirsdag mødtes med de andre drenge for at arrangere løbet.

Nørrebro er kendt for sin mangfoldighed, og det viste sig også blandt deltagerne. Blandt løberne var der alt lige fra store skæggede mænd, kvinder med barnevogn til de mere ambitiøse løbere.

Hurtigste mand gennemførte de femkilometer på lidt over 15 minutter, mens den hurtigste kvinde brugte knap 20 minutter. De sidste med barnevogn kom først i mål en time efter at løbet var skudt i gang – og efter at målområdet og afspærringer så småt var ved at blive pakket ned.

»- Det er sjovt at se alle folk løbe. Vi havde ikke regnet med, at der ville være så mange, så det har været rigtig sjovt..«

siger Osama Al-Subaihi.

Vokset med opgaven

Det er anden gang Nørrebrolø- bet finder sted som en del af Mind Your Own Business projektet under Dansk Flygtningehjælp. Her får unge drenge mulighed for at starte egen mikrovirksomhed, og her har Mind Your Own Business sammen med værestedet Gadepulsen, fundet drenge, som er interesserede i at bruge tiden på at starte egen virksomhed.

»Sidste år var det deres brødre og fætre, som var med til at arrangere løbet, så på denmåde bliver det attraktivtfordeunge at være med til. Og her på Nørrebro har alle e nrisiko for at ende i et krimineltmiljø, så det er vigtigtfor os, at vi giver dem et alternativ, og at der ernogle, som træ- der ud med god opførsel..«

siger projektleder på Mind Your Own Business, Maria Kavita Nielsen.

Drengene har lavet en forretningsplan og stået for alt, lige fra økonomiske beregninger, at ringe rundt for at samle sponsorer, og de har været til møde med Københavns Kommune og politiet for at aftale, hvordan man har kunnet afspærre vejene omkring Nørrebro, så der var plads til de mange løbere. Og det har været langt mere besværligt at arrangere løbet, end drengene havde regnet med.

»Jeg troede man bare kunne arrangere et løb på en måned,men det har taget rigtig lang tid, for der er så mange ting, man skal have styr på..« siger Osama Al Subaihi.

Komiker kommenterede

Hele arrangementet imponerede da også komikeren Sebastian Dorset, som i en time underholdt ved at kommentere løberne, når de krydsede målstregen.

»En af drengene ringede selv til mig og spurgte, om jeg ville komme her i dag.Og det er jo helt vanvittigt, at de har gjort det så godt med logistikken og det hele. Alene det at løbsantallet er fordoblet if orhold til sidste år, siger jo noget om, hvor stor en succesdet er.« siger Sebastian Dorset. Under løbet har der været omkring 50 frivillige, mens omkring 14 voksne har hjulpet drengene gennem hele projektet. Det har dog væ- ret vigtigt, at det er drengene selv, som har gjort alt arbejdet, og at de voksne kun har været der til at støtte dem.

»- De har udviklet sig rigtig meget, siden de startede. De har både fået et langt større ordforråd, og de har lært, hvordan de gebærder sig sammen med andre mennesker. Og så har de lært et kodeks, når man kontakter fremmede, som for eksempel da de skulle kontakte sponsorer.«

siger Maria Kavita Nielsen. 
»-Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil endnu, når jeg bliver stor, men hvis jeg vil starte egen virksomhed, så ved jeg godt, hvordan man skal gøre nu.«

siger Osama Al- Subaihi. Han har været en del af kommunikationsteamet, og stået for at skaffe sponsorer, delt flyers ud, sørget for plakater og talt med blade og medier.

Bedre image af Nørrebro

Håbet har været, at løbet også kan være med til at skabe et bedre image for området. For en dag som i dag, skulle Nørrebro gerne vise sig frem fra sin bedste side, og vise, at det er meget andet end skyderier og kriminalitet.

»- Jeg tror godt, at det kan få folk til at tænke anderledes, og vi vil gerne vise, at Nørrebro også er et dejligt sted.« siger Osama Al-Subaihi. Og missionen ser ud at være lykkedes, for efter løbet kommer en tydelig imponeret kvinde hen til drengene og spørger, omdet virkelig er dem, som har stået for at arrangere og koordinere.

»Jeg er stolt af mig selv. Specielt når man tænker på det store arbejde, som vi har lavet, siger Mohammed Yasiin efter løbet,mens øjnene stråler om kap med solen. Overskuddet fra løbet skal gå til, at drengene til efteråret kan tage en tur til Barcelona

Af Mona Aaberg 

Kilde.
Opinionen


: 
I alt læst: 3076

Salahtider i dag

København d. 20 november Andre byer »  
Fajr: 06:03
Shuruq: 07:53
Dhuhr: 11:57
Asr: 13:35
Maghrib: 15:56
Ishaa: 17:46

Flere artikler »